HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Egy rengeteg lehetőséget tartogató vidék

2014.04.23. 15:21 Rőczei Norbert

CRW_0795.jpgLHH. Leghátrányosabb Helyzetű Kistérség.

HHH. Halmozottan hátrányos helyzetű (ember).

Ismerős betűszavak az itt élőknek, annyira, hogy sokuk identitásának alapját képezik. 

Aki nem tudná, a Bódva-völgy és a Cserehát vidéke az ország legészakibb pereme, "fent", a szlovák határnál, és ha egyáltalán említést tesznek róla az ország más vidékein, akkor rendszerint abban a kontextusban teszik,  hogy "nincs ott semmi", csak szegénység, kilátástalanság, elvándorlás, és persze cigányság.

Megannyi menekülésre késztető fenyegetés a realistáknak, és lelkesítő hívószó az idealistáknak, a tenni akaróknak, a lehetőségekben hívőknek. Hiszen:

1. A szegénység azt is jelenti, hogy itt sokkal magasabb a pályázati támogatások aránya. Mégis gyakori probléma, hogy nincs elég jó projekt, és nem könnyű szétosztani a meglévő forrásokat. Ha valaki itt akar vállalkozni, az rengeteg dotációval, munkahelyteremtő támogatással, EU-s forrással számolhat.

2. A kilátástalanság, ami az "Isten háta mögötti" helyzetből adódik, azt is jelenti, hogy ez az ország egyik legérintetlenebb vidéke, amit más vidékeknél jobban megkímélt a nehézipar és a környezetszennyezés, és még akadnak helyek, ahol nincs térerő. Igen, cudar az infrastruktúra, de azért mindenhol van aszfaltos út, vezetékes víz, akad gáz és csatorna is. Ugyanakkor a természetközeliség, a csend, a civilizáció-mentesség egyre inkább felértékelődik, ahogy egyre szűkösebb ezekből a globális kínálat. 

3. Az elvándorlás azt is jelenti, hogy rengeteg világlátott ember származik a térségből, akiknek a többsége még kötődik ide valamilyen formában, legalább a szülők, a szülői ház, a rokonság vagy gyermekkori barátok révén. Nagyobb ünnepekkor hazalátogatva pedig elmélázik azon, "milyen szép is ez a vidék, és milyen kár, hogy ilyen helyzetben van".

4.  A cigányság magas, és folyamatosan növekvő számaránya azt is jelenti, hogy itt a legfiatalabb a lakosság az országban. Igen, tudjuk, hogy ez a cigányok jelenlegi iskolázottsági szintje, gazdasági és szociális körülményei mellett még csak gondot jelent, amely nem csupán helyben jelentkezik, de "odafönt" is kezdik megérezni (ha más miatt nem, hát egy bizonyos politikai párt előretörése miatt). De ha azt nézzük, hogy a cigányok között is ugyanannyi tehetséges gyerek van, mint a világ bármely népének gyermekei között, és ha sikerül ezt a tehetséget kibontakoztatni, akkor a hátrányból előny lesz, mert a térségnek lesz jövője. Ellentétben azokkal a jobb módú, "színmagyar" régiókkal, ahol kevés a gyerek, mert hát ugye, a mai világban, ilyen gazdasági helyzetben ki mer sok gyereket vállalni, akiknek aztán nem tudnánk mindent megadni...

Blogunk arra keresi a választ, hogyan tudnánk ezekből a lehetőségekből valamit realizálni. Tudjuk, szavakkal nem fog menni, és ha sokan ténylegesen is nekifeszülünk, akkor sem lesz könnyű, de mégis... van más választásunk?    

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

 

Szólj hozzá!

Címkék: szegénység idealizmus cigányság elvándorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr655879882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása