HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 7. rész: Rakaca-víztározó

2015.10.22. 18:00 Sári Anikó

Tudta Ön,

  • hogy a Rakaca-víztározó létrehozásának idején az ország legnagyobb mesterséges tava volt?
  • hogy a tó adottságait tekintve alkalmas lenne országos vagy akár nemzetközi horgászversenyek megrendezésére is?

rakaca-to-mcs.jpg

A Rakaca-víztározó 1968-ban jött létre a Rakaca-patak völgyzárógáttal való felduzzasztásával. A borsodi iparvidék vízigényét volt hivatott kiszolgálni azáltal, hogy a Borsodsziráki partiszűrésű kutakat, a Bódva folyó egyenletes vízhozamát segíti. Mára mesterséges mivoltáról csak a 840 méter hosszú völgyzárógátja árulkodik.

rakaca-viztarozo.jpg

Meszes és Szalonna községek között található, területe 200 Ha. Kedvező geológiai adottságokkal rendelkezik: délen a nem karsztosodó mészkő, északról és keletről az agyag nem engedte szivárgásnak a tározott víztömeget. Délpartja romantikus, hiszen az erdővel érintkezik. Élővilága változatos, gazdag, vízben és szárazon magas a biodiverzitás. Vize mindig tiszta, az elárasztott völgyben az élet utat tört magának.

rakaca-to2-mcs.jpg

A észak-borsodi régió, a Bódva-völgyének bemutatása nem lehet teljes a víztározó elhagyásával. Szerves része volt, szerves része most, s lehet a jövő generációk életének, akár több területen is: a térség turizmusának egyik pillérévé válhat. Természeti környezete, tájképe páratlan, említhetjük itt a fotózásra, filmezésre érdemes természeti képek gazdagságát. Mindemellett a vízzel, természettel kapcsolatos sportok színhelyeként is jól szolgálhat (úszás, kajak, kenu, horgászat, tájfutás, kerékpározás, stb.)

A Rakaca-víztározó igazi lelke, éltetője: az ember. A Bódva-völgy, a Cserehát aprófalvas népei és az ország sok-sok pontjáról ide pihenni érkező emberek tették élővé ezt a helyet. Amikor 1962 márciusában megtelt a meder, pár év múlva üdülők épültek, tudósok vizsgálták a tó élővilágát. Hamar az ország egyik gyöngyszemévé és országosan kedvelt üdülőhelyévé vált, amely mára több odafigyelést és ápolást igényel.

(A beérkezett javaslattételi lap szövege alapján)

Fotók (a megjelenés sorrendjében): Mészáros Csaba, Laki-Lukács Boldizsár, Mészáros Csaba

 

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus Rakacai-tó Értéktár Tájegységi érték

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr257960478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.