HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 11. rész: A tornanádaskai Hadik-kastély parkja és Magyarország legidősebb akácfája

2015.11.04. 18:00 Sári Anikó

Tudta Ön,

  • hogy a tornanádaskai Hadik-kastély parkjában található hazánk egyetlen karsztos területen kialakított arborétuma?
  • hogy ez az élőfagyűjtemény több mint 200 féle külföldi növény- és fafajt számlál?
  • hogy itt látható az ország legidősebb akácfája?

4071861.jpg

A kastélypark Hadik János idejében épült meg, korábban a mainál tízszer nagyobb volt. Az egykori tulajdonos a kastélypark kiépítéséhez távoli országok ritka növény- és fakülönlegességeit telepítette le, a park építéséhez pedig elismert külföldi szakembereket kért fel. A megfelelő talaj biztosításának érdekében még a Bácskából is hozattak termőföldet vasúton. A mai napig több mint 200 értékes külföldi növény- és fafaj honosodott meg itt. A kastélypark stílusában az nagyobbrészt az angol kertészeti irányzatokat tükrözi, de a kastély előterében és díszudvarán kialakított mértani formákkal a francia kertművészeti stílusokat egyaránt ötvözi.

A ma természetvédelmi védettséget élvező, az Aggteleki Nemzeti Park részét képző arborétum számos növénykülönlegességnek ad otthont (cirbolyafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, hemlockfenyő, dubláz fenyő, tulipánfa). A legnagyobb különlegességet egy szabályos piramis alakú mamutfenyő jelenti.

(a beérkezett javaslattételi lap szövege alapján)

Fotó: mapio.cz

Szólj hozzá!

Címkék: kastély arborétum Aggteleki Nemzeti Park Értéktár Tájegységi érték

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr857966898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása