HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 3. rész: Kockás liliom

2015.10.07. 18:00 Sári Anikó

Tudta Ön,

  • hogy a Fritillaria meleagris a Vörös Könyv szerint aktuálisan veszélyeztetett növény?
  • hogy a Bódva-völgy nedves kaszálóin kora tavasszal szerencsére még nagy tömegben virít?

kockas_liliom.jpg

A kockás liliom nevét a lila-fehér sakktáblamintás, harangszerű virágai után kapta. A nedves területek ritka növényfajai között említhető, a huzamosabb vízborítást azonban nem tűri.

A Bódva-völgy Szendrőtől Hidvégardóig terjedő szakaszán nyers öntéstalajok borítják a felszínt. A keményfás ligeterdők és láperdők helyén kialakult láprétek és mocsárrétek a legértékesebb élőhelyek az itt előforduló védett és ritka faj, a kockás liliom számára. Erdőszegélyekben fordult elő a legnagyobb tömegben, de a hozzá tartozó nedves réteken is nagy tőszámmal képviseltette magát.

p4132843.jpg

E ritka növény értéktárba történő felvétele indokolt, hiszen meg szeretnénk menteni az utókor számára. Az itt élőknek meg kell ismerniük, milyen eszmei értékkel bír, védettségét tudatosítani kell felnőttel és gyermekkel egyaránt.

(a beérkezett javaslattételi lap szövege alapján)

Fotók: Mészáros Csaba

Szólj hozzá!

Címkék: védett Szendrő Értéktár Tájegységi érték Hidvégardó

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr807876666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása