HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

A BOCS arcai 6. rész: Juhász László

2015.02.25. 16:44 BOCS Mentorprogram

juhasz_laszlo.jpg

Bemutatnád magad pár szóval?

Juhász László vagyok, 33 éves, az Edelényi Kistérség Többcélú Társulásának munkatársaként dolgozom a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskolában szociális segítőként. E mellett harmadéves hallgató levelezőn a Miskolci Egyetemen, történelem-filozófia szakon.

Szendrőben is élsz?

Igen, de ez a város sokkal több a számomra puszta lakhelynél, ez az otthonom.

Mi a célod a BOCS –ban?

A közvetlen célkitűzésem egy Szendrőről és nevezetességeiről szóló, fényképekkel gazdagon illusztrált, turistacsalogató, reprezentatív könyv megírása lenne. Szendrő rendkívül gazdag történelmi múltját sajnos csak kevéssé, vagy egyáltalán nem ismerik az emberek, helyi szinten is ez a helyzet, hát még országosan. A várról, a templomokról, a gótikus monstranciáról sokan hallottak, de a városhoz kapcsolódó történelmi személyekről, hírességekről alig. Gondoljunk csak a Wesselényi-összeesküvésben játszott szerepére. Azt szeretném, hogy ha valaki elolvassa majd a könyvemet, az máris kedvet kapjon elutazni hozzánk!

Szülővárosod?

Miskolcon születtem, ott is érettségiztem, jelenleg pedig oda kötnek egyetemi tanulmányaim.

Az eddigi tapasztalataid alapján mi hozhatna változást abban, hogy növekedjen az emberek jól-léte, elégedettsége a térségben?

Ez egy nehéz és komplex kérdés. Szerintem a problémák gyökere elsősorban gazdasági jellegű, ezért a legfontosabb feladat a helyi gazdaság fellendítése lenne. Nyilván ezt sokkal egyszerűbb így kijelenteni, mint a gyakorlatban megvalósítani. Óriási gond a képzett fiatalok elvándorlása a térségből, mert itt nem tudnak megfelelő egzisztenciát teremteni maguknak.

Miért tartod jónak a BOCS mentorprogramját?

Röviden és velősen azért, mert esélyt és szakmai segítséget ad egy konkrét cél megvalósításához. Hogy aztán tényleg élünk-e a lehetőséggel, már csak rajtunk múlik.

Mik a további terveid és kitűzött céljaid a szakmai pályafutásodban?

Először a könyvemet és az egyetemet szeretném befejezni. Eddigi tapasztalataim szerint sokkal célszerűbb élni a felkínálkozó aktuális lehetőségekkel, mint hosszú távú, részletes terveket készíteni. A jövőben is ehhez tartom magam.

Mit szeretsz a legjobban  a szakterületeidben?

A történelemben az varázsol el a leginkább, hogy a dolgok összefüggenek egymással. A társadalom, a gazdaság, a nagypolitika, a hadügyek, a diplomácia folyamatai nem érthetőek meg önmagukban, hanem komplex egészet alkotnak.

Szeretnél a térségben maradni? Ha nem, milyen feltételeknek kellene megvalósulnia, hogy itthon maradj?

Érzelmileg erősen kötődöm a szülőföldemhez, ezért nem szeretnék innen elmenni, élni ugyan máshol is lehet, de én legszívesebben itt maradok.

Ki (volt) a példaképed, tanítómestered és miért?

Egy konkrét személyt nem tudnék megnevezni, inkább úgy fogalmaznék, több olyan kiváló emberrel hozott össze a jó sorsom, akiknek sokat köszönhetek, akiktől sokat tanultam és személyiségük, egyéniségük, tudásuk követendő példaként szolgált a számomra.

Ha nyernél 1 milliárd forintot a lottón, mihez kezdenél vele?

Ilyesmin már gondolkodtam. Ebben az esetben a pénz nagyobb részét valamilyen nemes, jótékony célra ajánlanám fel, a többit pedig okosan befektetném.

Hogyan képzeled el magad 20 év múlva?

Saját családdal, boldogan, elégedett emberként. Meglátom, majd mit hoz az élet.

Melyik három könyvet, filmet, zenét vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre?

Ha választanom kellene, akkor kedves olvasmányomat, az első tudományos igényű történetíró, Thuküdidész művét, a „Peloponnészoszi háborút”, kedvenc vígjátékomat, a Mario Monicelli rendezte „Az ezredeseket akarjuk” –at, mely egy szélsőjobboldali, az 1967-es görög államcsíny ihletette katonai puccskísérletről szól a hetvenes évek elejének Olaszországában, és valamilyen Greatest Hits válogatást.  

Szólj hozzá!

Címkék: történelem riport Szendrő BOCS arcai BOCS Mentorprogram Juhász László

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr27214143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása