HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 9. rész: Esztramos-hegy

2015.10.26. 18:00 Sári Anikó

Tudta Ön,

  • hogy az Esztramos szó jelentése: „különleges”?
  • hogy a hegy belsejében több barlang is található, melyek az UNESCO világörökség részét képezik?
  • hogy a Rákóczi-barlang hazánk egyik legizgalmasabb barlangtúráját kínálja?

esztramos_01.jpg

A hegyen két község osztozik, déli fele Bódvarákóhoz, északi fele Tornaszentandráshoz tartozik. Messziről kilóg a környezetéből, tetejét a kőbányászat során lebányászták. Valamikor legmagasabb pontja 380m volt, ma már csak 349 m, de a legnagyobb részét 312-re gyalulták le. 

Régészeti leletek alapján már az ókorban használta az ember az itt talált vasércet, a honfoglalás korában hazánk egyik vasműves központja, 1847-ben Fényes Elek is említést tesz az itteni vasércbányászatról. Nagyon jó minőségű vasérc található itt, a kőzet vastartalma átlagosan 81-85% volt. A komolyabb vasérctermelés a 20. században folyt, ekkor a Diósgyőri Állami Vasgyár termeltette és dolgozta fel a vasércet.

Ez az egyetlen csonkahegy a környéken, rengeteg látnivalót rejt a mélyben és a felszínen egyaránt. Tetejéről gyönyörű a kilátás nyílik a Bódva völgyére. Mivel karsztos képződményről van szó, több barlang is rejtőzik a hegy gyomrában. Ezek közül a leghíresebb a Rákóczi-barlang, a II. sz. Rákóczi-barlang, vagy más nevén Surrantós-barlang, illetve a hegy felső részében található Földvári Aladár-barlang (1964), mindhármat a bányaművelés következtében fedezték fel.

Az Esztramos belsejében található Rákóczi-barlangra az 1920-as években bukkantak, eleinte meddőhányónak használták évtizedeken keresztül. Egy mesterséges tárón közelíthető meg, 2006-tól bárki számára látogatható. Országszerte ismertté 2002 januárjában vált, amikor egy barlangi búvár a mélyében rekedt. Szilágyi Zsolt 118 órát (5 napot) töltött a föld mélyén, sötétben, kb. 10 fokban, élelem nélkül.

(a beérkezett javaslattételi lap szövege alapján)

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

Szólj hozzá!

Címkék: barlang bányászat Aggteleki Nemzeti Park Értéktár Tájegységi érték

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr907966892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása