HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 1. rész: Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

2015.09.29. 21:49 Sári Anikó

 

Tudta Ön,

  • hogy a Világörökség részét képező barlangokat már 1549-ben említi a híres baseli utazó, egyben királyi tanácsos és szepesi kamarás, Georg Wernher?
  • hogy a barlangrendszer jelenleg több, mint ezer barlangjáról tudnak a kutatók, és számuk folyamatosan bővül az újabb felfedezések tükrében?
  • hogy a barlangok több tízmillió éves földtani folyamatok eredményei, és ezek a folyamatok a mai napig aktívak és formáló erejűek?

 aggtelek3.jpg

Valóban, az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangjai már évszázadok óta nyújtanak feledhetetlen élményt az idelátogatóknak, és úgy gondolunk rájuk, mint rendkívüli, megőrzendő természeti kincsünkre. De a régészeti kutatások fényében azt is tudjuk, hogy az ember már évezredekkel ezelőtt is ismerte a barlangokat, és amellett, hogy szállást és menedéket nyújtottak, miért is ne képzelhetnénk el, hogy őseink – fáklyáik fényénél – hasonló ámulattal tekintettek a cseppkövek szépségére, mint a mai turisták ezrei.

A földtani egységet képező, ámde két ország területén fekvő barlangrendszer a mérsékelt égövi közép-hegységi karsztosodás egyik legkiemelkedőbb és legösszetettebb példája, mely biológiai, geológiai, őslénytani értékekben is rendkívül gazdag. Az állandó, plusz 10 °C fokos hőmérséklettel rendelkező barlang egyedülálló állatvilágnak ad otthont – sokan nem is hinnék, milyen gazdag fauna képes kialakulni és megőrződni az örök sötétség birodalmában. A barlangokban denevérek, a csak itt honos barlangi vakrák és egyéb teremtmények élnek.

A cseppkőbarlangok a rendkívül magas páratartalomnak és a teljesen pollenmentes levegőnek köszönhetően kiválóan alkalmasak légúti megbetegedésben szenvedők kezelésére is. A Vecsembükki-zsomboly a karszt legmélyebb függőleges barlangképződménye, a Kossuth- és Vass Imre barlangok pedig aktív patakosak. A szlovákiai rész egyik különlegessége a Szilicei-jégbarlang, amely a mérsékelt égövön legdélebbre elhelyezkedő jégbarlang.

A karszt területére látogatók számos felszíni és föld alatti túra közül választhatnak, a rövid, könnyű informatív barlangsétáktól kezdve a kalandosabb és megerőltetőbb programokig. 

Az UNESCO Világörökségi listájára a karsztrendszer 1995-ben került fel, emellett hungarikumként is számon tartjuk, tehát e nemzeti értékünk az értéktárpiramis csúcsán foglal helyet. Úgy véljük a Bódva-völgy és Cserehát Értéktárát is méltóképpen gazdagítja, mint egyedülálló természeti érték és mint a térség egyik legkiemelkedőbb turisztikai vonzereje.

 (Gyalai Zsófi)

Forrás: www.vilagorokseg.hu, www.hungarikum.huwww.anp.hu

Fotó: www.huntours.eu

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus Aggtelek Aggteleki Nemzeti Park Értéktár Tájegységi érték

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr767866380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása