HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 8. rész: A szinpetri óriás könyv

2015.10.24. 18:00 Sári Anikó

Tudta Ön,

  • hogy a világ egyik legnagyobb nyomtatott könyve Szinpetriben található?
  • hogy a könyvet lapozgatva a térség természeti és kulturális értékeit ismerhetjük meg?

vilaglegnagyobbkonyve.jpg

A világörökség részévé vált természeti kincseink és kulturális örökségünk mellett a Bódva-völgy és Cserehát tájegység a világ egyik legnagyobb könyvével is büszkélkedhet. Az egyedülálló művészeti alkotás, melyet a Guinness World Records 2010-ben hivatalos oklevéllel ismert el, Szinpetriben tekinthető meg. A 4,18 x 3,77 méteres, 346 oldalas könyv 1420 kg-ot nyom. Az Aggteleki Nemzeti Park területéhez való kötődésről nem csak lelőhelye, hanem a könyv tartalma is tanúskodik, hiszen az óriási lapok bemutatják a Nemzeti Park flóráját és faunáját, a térség településeinek népi építészetét és hagyományait, valamint a híres cseppkőbarlangokat.

A könyvet, melyen éveken keresztül huszonhat szakember dolgozott, 2010-ben helyezték el az egykor romos magtárból modern kiállítóhellyé alakított épületben. A műveletet a könyv méretéből adódóan csak a tetőn keresztül, daru segítségével tudták megoldani, mely önmagában is egyedülálló teljesítménynek számít. A könyvóriás lapozható és teljesen betölti egy valódi könyv funkcióját. A lapokat hagyományos kódexkötési technikával kötötték, és a 346 lap egyetlen ív papírból készült. A marhabőrrel bekötött és fémveretekkel összefogott faborítók impozáns látványt nyújtanak, az elülső borítón pedig az Aggteleki Nemzeti Park szimbóluma, a szalamandra látható.

A kiállítóhelyen a Nagy Könyv mellett könyvészeti kiállítás is megtekinthető – a látogatók betekinthetnek a nyomtatás történetébe, technikai fortélyaiba és akár a kézi nyomtatást is kipróbálhatják. Egyházi könyvkiállítás és működő papírmalom is gazdagítja a repertoárt, a malmot a Jósva-patak vize hajtja meg.

(Gyalai Zsófi)

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

Forrás: www.hazaiturizmus.blogspot.huwww.legnagyobbkonyv.hu

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus Guinness Aggteleki Nemzeti Park Szinpetri Értéktár Tájegységi érték

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr77869276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása