HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tanulj fiam, hogy elmehess innen!

2014.05.14. 11:32 BOCS Mentorprogram

1013920_601459739885801_1547097169_n.jpg

Elgondolkodtató szempontot hallottam a minap, amely mindenképpen megkülönbözteti egymástól a fejlett és fejletlen térségeket, de legalábbis gyakorlatias magyarázattal szolgál egy adott terület gazdasági, szociológiai dinamikájára. Ez pedig az, hogy a szülők mivel ösztökélik tanulásra és jobb teljesítményre csemetéiket.

A fejletlen vidékeken, így a Bódva-völgyben és a Csereháton azért kell tanulniuk a tehetséges fiataloknak, hogy minél jobb eséllyel elhagyhassák szülőföldjüket, és ezt hallgatják már kisiskolás koruk óta. Közben a fejlett vidékeken az a paradigma, hogy a fiatalnak be kell majd illeszkednie a helyi elitbe, és a látótérben lévő, elérhető pozíciókat kell elfoglalnia. Mindehhez nem kell kitépnie magát gyökerestül a szülőföld jelentette közegből, és nem kell valahol idegenként újra kezdenie mindent.

Lehetséges persze, hogy ebben a megközelítésben a fejletlen-fejlett vidékek aránya ma Magyarországon, hogy is mondjam... nem teljesen kiegyensúlyozott. Sőt, hallva a legújabb - persze becsléseken alapuló - elvándorlási számokat, az egész ország egyetlen fejletlen vidéknek tekinthető. Egy, az országon belül is depressziós régiónak tehát egy duplán negatív trenddel kellene szembennie. Ám minket itt most szigorúan csak a szülőföldünk kérdése izgat. Erre keressük a választ: meg lehet-e fordítani a Bódva folyásirányát? Elképzelhető-e, hogy lesz olyan idő, amikor egy dobódéli szülő (van még ilyen egyáltalán?) azt mondja a csemetéjének: tanulj fiam, hogy majd sikeresen gazdálkodj / vállalkozz / taníts a falunkban?

bodvavolgy-cserehat.hu

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

Szólj hozzá!

Címkék: elvándorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr306162444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása