HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Tájegységi értékeink 5. rész: Edelényi Kastélysziget

2015.10.14. 18:00 Sári Anikó

Tudta Ön,

  • hogy a kastélyt 1716-ban egy francia gróf, Jean-François L’Huillier kezdte építtetni?
  • a kastély volt az Esterházyak, a Dessewffyek, majd hosszú ideig a Coburg család tulajdonában is?
  • a romos állapotú épületegyüttest 2009-ben a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának felügyelete alatt kezdték felújítani?

 kastely-gyzs.JPG

Az évszázadok viharaitól megviselt Esterházy-Coburg kastély újra az őt megillető pompában tündököl az edelényi Kastélyszigeten. Mindez egy éveken át tartó, 2,4 milliárd forintos beruházás eredménye, melynek keretében a kastély külső és belső terei is felújításon estek át, valamint megtörtént az 5 hektáros park rehabilitációja is. Az értékes barokk falfestményeket, melyek hat termet díszítenek, és az iglói Lieb Ferenc munkái, szintén restaurálták.

kastelybent-mcs.jpg

A kastély fénykorát a XVIII. század harmincas éveitől a XIX. század első évtizedeiig élte, mely időszak alatt az éppíttető L’Huillier unokája, Ludmilla és második férje Esterházy István gróf, majd a Dessewffyek birtokában volt. Jelentős átalakításokat eszközöltek ezekben az évtizedekben az épületen, mely így elnyerte végső barokk és rokokó jegyeit.

Az 1820-as évek után beköszöntő Coburg korszakban főúri rezidenciának már nem használták, volt viszont cukorgyár (az ország első cukorgyára) és járási bíróság is. A kastély és a birtok, a kertekkel együtt lassú romlásnak indult, több barokk gazdasági épületet elbontottak. Végül 1910 és 1913-ban neobarokk stílusú átalakításokat és felújításokat végeztek az épületen, és az emeleten lakásokat alakítottak ki.

kastely-llb.jpg

1928-ban a kastély állami tulajdonba került, és az alsó szint börtönként funkcionált, a járási bíróság továbbra is itt üzemelt, de igen dicstelen módon még tyúkok tartására is használták az egykor pompás falfestményekkel díszített termeket. A’80-as évek közepe után a kastélyt kiürítették, és az épület romlása felgyorsult, mígnem 2009-ben megkezdődött az ekkor már a Forster Központ kezelésében álló kastély felújítása.

kastely-mcs.jpg

A modern kiállítóhelyként, rendezvényközpontként üzemelő, újjászületett kastély a Galyaság és Cserehát turisztikai fellendítésének egyik kulcsfontosságú szereplőjévé lépett elő, és fontos szerepet tölt be a térség kulturális életében. 

(Gyalai Zsófi)

Forrás: www.edelenyikastelysziget.hu

Fotók (a megjelenés sorrendjében): Gyalai Zsófia, Mészáros Csaba, Laki-Lukács Boldizsár, Mészáros Csaba

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus kastély Értéktár Edelényi Kastélysziget Tájegységi érték

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr847964374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása