HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Képzelt riport a "diaszpóráról"

2014.05.21. 12:36 Rőczei Norbert

1150229_634867043211737_324388374_n.jpg

Képzeljük el, hogy van egy kb. 40 ezer lakosú térség, ami nagyon elmaradott. Már "mindenki" elvándorolt innen. De ezek az elvándoroltak, akik nosztalgiával gondolnak a szülőföldjükre, egyszer csak leülnek egy asztalhoz egy távoli városban.

A találkozó helyszínének bejáratánál sokuk fejében átfut a gondolat, hogy talán rossz helyre jöttek, hiszen sok közismert ember van már a teremben: biztosan valamilyen tévéműsor felvétele zajlik itt.

De aztán a szervezők megnyugtatják őket, hogy nem, ez az a rendezvény.

Miután mindenki elfoglalja a helyét az óriási asztal körül (hatvan-hetvenen lehetnek), röviden bemutatkoznak. Kiderül, hogy vannak közöttük nemzetközi hírű professzorok, elismert kutatók, Kossuth-díjasok, egyetemi tanárok és rektorok, építészek, közép- és nagyvállalkozók, bankárok. De bemutatkoznak operaénekesek, képző- és fotóművészek, történészek, zenészek és táncosok is.

Szinte minden minisztérium képviselteti magát egy-egy kulcspozícióban dolgozó vezetővel vagy munkatárssal, de ül az asztalnál Európai Parlamenti képviselő és megyei közgyűlési elnök is. Van közöttük lelkész (mindenféle felekezetből), volt labdarúgó és humorista is, ismert tévériporterből pedig szinte egy egész stáb érkezett: mindannyian onnan származnak.

Röpködnek a meglepett reakciók: jé, te a szomszéd faluból származol? És ismered? Hát hogyne ismerném!

Aztán a bemutatkozás után hirtelen nagy, kínos csend lesz, és a pár perces feszengés után ezek az emberek lemondóan legyintenek: reménytelen a helyzet, semmit nem tehetünk. Hiszen nincs információnk, forrásunk, kapcsolatrendszerünk és ötletünk sem. Sőt, motivációnk sem: kit érdekel már a szülőföldjének a sorsa? Nincs már helyben egy tehetséges fiatal sem, aki orvosnak, tudósnak, vállalkozónak vagy művésznek készül, és nyilván nincsenek ezen a vidéken elhivatott pedagógusok, sikeres vállalkozók, áldozatos és szorgalmas munkát végzők sem, az élet legkülönfélébb területein...

Így történne ez vajon, ha ezek az emberek leülnének ehhez az asztalhoz?

Talán meg kellene szervezni ezt a találkozót...

https://bodvavolgy-cserehat.hu/

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

Szólj hozzá!

Címkék: lobbi elvándorlás elszármazottak

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr536190073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása