HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

A BOCS arcai 4. rész: Havasi Anna

2014.12.01. 12:09 BOCS Mentorprogram

annaaa.jpg

 Havasi Anna (1988), szerkesztő-riporter, az Irány Televízió munkatársa.

Célja a BOCS-ban: Egy kisfilm készítése a mentorprogramról. 

Szülővárosod?

Sátoraljaújhely.

Az eddigi tapasztalataid alapján szerinted mi hozhatna változást abban, hogy növekedjen az emberek jól-léte, elégedettsége a térségben?

Bódva-völgy - mindenki számára annyi mindent jelent. Én sátoraljaújhelyi vagyok, mégis ha Borsod különböző térségeiben járok, egy pillanatra meg kell állnom, hogy magamba szívjam a más-más értékeket rejtő, ezernyi történettel rendelkező települések titokzatos varázsát.

A templom árnyékainak játéka, a házak sokatmondó repedései, a borok illata, a gyermekkori emlékek, az omladozó várfalak, a baráti kirándulások, a Bódva-folyó csobogása, a festői szépségű hegyek sokasága mind-mind más benyomást, érzést hoznak bennem felszínre. Megannyi természeti és épített értékünk és örökségünk van, melyeket meg kell őriznünk az utókor számára. Nem szabad hagynunk, hogy a feledés homályába vesszenek!
Számomra a Bódva-völgy egy kis csodaország, melyben rengeteg lehetőség rejlik, csak észre kell vennünk, és nem ölbe tett kézzel várnunk, hogy majd mások felfigyelnek a térség szemkápráztató gyöngyszemeire. Megyénkben sajnos nem egy hátrányos helyzetű település van, de hiszem, hogy közös elhatározással, elkötelezettséggel és rengeteg munkával tudunk változtatni a jelenlegi állapoton.
Véleményem szerint a legfontosabb elérendő célok, melyek felé kellene tartanunk: a munkahelyteremtés és a társadalom lecsúszott rétegeinek felzárkóztatása.
A célok elérése nem lehetetlen, innentől csak rajtunk múlik.

 

 Mi a célod a BOCS programban?

Szörényi Levente: Alkotni születtünk

Az alkotás teszi az embert emberré.
Nem vagyunk mulandó tavaszvirág,
A mű, amit teremtő akarat létrehoz,
Istenné emeli az ember fiát.”

Szeretnék valami maradandót, egyedit létrehozni az újonnan megismert mentorok, mentoráltak közreműködésével. Egy kis film szerintem az. Az alkotás öröme pedig mindig energiát, erőt ad nekem. 

Mik a további terveid a szakmai pályafutásodban?

Szakmai ismereteim, tapasztalataim, és tudásom bővítése, kapcsolataim építése szerepel a terveim között. Szeretnék fejlődni, és létrehozni egy saját vállalkozást.  

Mit szeretsz a legjobban ebben a szakterületben?

Tanulmányaimnak és érdeklődési körömnek köszönhetően a televíziós élet több területére van rálátásom. Munkám során rájöttem a szavak óriási súlyára, hatására, és egyre jobban szeretek velük játszani - ebben a játékban viszont nem tűrik a csalást, aki egyszer is hiteltelenné válik, kiesik. Ami a leginkább vonz ebben a szakmában, az az újdonság varázsa, hogy sohasem unatkozom, hogy minden egyes alkalommal, amikor forgatni megyünk, olyan élményben van részem, amit senki más nem él át, legalábbis nem úgy, mint én.  Én vagyok ott legelső alkalommal, én tudom meg legelőször, hogy mi történt, és csak rajtam keresztül, az én szavaim által tudják meg mások, a nézők, hogy mi is történt valójában. Persze ezzel nem érzem magam többnek, de jó érzéssel tölt el, hogy általam informálódnak az emberek és az alapján, amit én mondok. 

Szeretnél a térségben maradni? Ha nem, milyen feltételeknek kellene megvalósulnia, hogy itthon maradj?

A térség gyönyörű, rengeteg látnivaló van, hegyek, völgyek, tisztások, csupa olyan hely, ahol feltöltődhetünk. Ha nem csak az apró negatívumokat vennénk észre, hanem inkább meglátnánk mindenben azt, ami igazán fontos, észrevennénk a természeti kincseinket és a meglátnánk lehetőségeket, akkor talán háttérbe szorulnának azok a jelentéktelen dolgok, melyek miatt nap mint nap görcsölünk. Észre kellene vennünk az elénk táruló piciny csodákat, úgy az emberekben, mint az első lehulló hópehelyben, mert makulátlan ember és élet nem létezik. Engem ide köt a vőlegényem, a családom, a barátaim, a legtöbb emlékem. Szeretnék még több élménnyel, tapasztalattal bővülni itt a hazámban, a térségben.
Az én tökéletes világomban nem lenne korrupció, hálapénz, rasszizmus, igazságtalanság, betegség, hamis ígéret, szegénység, ellenben lenne nyugalom, tolerancia, béke, megbecsülés, boldogság. 

Ki (volt) a példaképed, tanítómestered és miért?

Általában olyan embereket engedek közel magamhoz, akikre valami miatt felnézek és akiket tisztelek. Nincs tökéletes ember, ezért senkire nem mondanám, hogy példaképem, viszont a legtöbb emberben van valami jó, ami példaértékű lehet másoknak.

Ha nyernél 1 milliárd forintot a lottón, mihez kezdenél vele?

A felét mindenképpen betenném egy svájci bankba. :) Több ismerősömmel – akikkel egyébként már beszéltünk is erről – az összeg nagy részéből olyan vállalkozásokat indítanánk, ahol elsősorban a térségből jövő hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmaznánk, akik a munkahelyhez szükséges tudást, tapasztalatot ingyenes képzés keretein belül szerezhetnék meg. Emellett segítenék a szegény, rászoruló családoknak és beteg gyerekeknek. Létrehoznék egy kis klubot, ahol tehetséges, amatőr zenészek léphetnének fel minden hétvégén. A többiből pedig utazgatnék, a családommal, a barátaimmal. Szeretnék minél több kultúrát megismerni, világot járni, új dolgokba belevágni, amire eddig még nem volt lehetőségem.  

Hogyan képzeled el magad 20 év múlva?

Idilli család. Anyagi függetlenség. Ívelő karrier. Sok időt töltök a családommal, élvezem az élet minden egyes percét. 

Melyik három könyvet, filmet, zenét vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre?

Zene:

  • The Beatles összes.
  • Rájátszás (A költők közt Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István valamint Szálinger Balázs, zenész oldalon Beck Zoli, Bérczesi Róbert, Kardos-Horváth János, Kollár-Klemencz László, Másik János és Szűcs Krisztián)
  • Chopin

Könyvek:

  • Bear Grylls: A vadon törvényei - A túlélés és felderítés kézikönyve (Szerintem a cím magáért beszél.)
  • Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Háború és béke (Mert biztos, hogy nem olvasnám el 3 óra alatt..)
  • Biblia

Film:

  • Hair
  • Az élet szép
  • Szerelmünk lapjai

Szólj hozzá!

Címkék: riport Média Zemplén Televízió Borsod Abaúj BOCS arcai BOCS Mentorprogram Havasi Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr1006948461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása