HTML

Bódva-völgy - Cserehát Blog

Az ország egyik leghátrányosabb helyzetűnek mondott térségében rejlő lehetőségeket járjuk körbe gyakorlati szempontból. Hiszünk ebben a vidékben és szeretjük. Sőt, tenni is akarunk érte.

Friss topikok

Most nyílik az utolsó esély. Bódva-völgy - Cserehát 2020

2015.02.05. 09:29 Rőczei Norbert

580512_518148274883615_1216291664_n.jpg

Még egy-két hónap, és megnyílnak az új Európai Uniós források, ezzel pedig megkezdődik az a néhány éves időszak, amikor még esélyünk nyílik arra, hogy jó irányba fordítsuk a Bódva-völgy és a Cserehát sorsát.  

Azt gondolom, az utolsó esélyünk - ha nem is a történelemben, de belátható ideig mindenképpen.

Egyrészt nem biztos, hogy 2020 után is lesznek még külső fejlesztési források. Másrészt sokan látjuk úgy, hogy azok a rossz tendenciák, amelyek szülőföldünkön már évtizedek, ha nem évszázadok óta tartanak, a következő években érhetik el végkifejletüket, ami után már nem lesz visszaút.

Lassan egy éve, hogy leírtuk, olyan sok lehetőség van a kezünkben, amennyi sosem volt még a történelem során. De most ezeket a lehetőségeket be kell teljesíteni, eredményekre kell váltani. Mégpedig nekünk kell, az itt élőknek. Nem Budapesttől vagy Brüsszeltől kell várnunk a megoldást. (A kormány vagy az EU feladata csupán annyi, hogy megadják az esélyt - és bármennyire is örökzöld divat nálunk a nagypolitikát felelőssé tenni minden bajért, az igazság az, hogy megadják. De hogy mire megyünk a lehetőségekkel, az csak rajtunk múlik).

Ha nem tudjuk értelmes célokra, egymást kiegészítő, munkahelyeket és perspektívát teremtő fejlesztésekre elkölteni az EU-tól és a magyar kormánytól érkező forrásokat, akkor a vidékünk véglegesen, visszavonhatatlanul szegény marad.

Ha nem tudjuk megmutatni a külvilágnak a gyönyörű természeti környezetünket, az itt még meglévő jó levegőt és csendet, akkor a vidékünk végleg elfelejtődhet, "eltűnhet a térképről".

Ha nem tudjuk a világlátott, sikeres és tapasztalt "hazánkfiait" bekapcsolni szülőföldjük újratervezésébe és a célok megvalósításába, akkor az is elmegy innen, aki ma még reményeket táplál egy élhető élet iránt.

Ha nem sikerül a fiataljainkat - és azokat a fiatalokat is, akik nemzetközi összevetésben is megállják a helyüket! - itthon tartani vagy hazahozni, ha nem lesznek kihívást jelentő, versenyképes jövedelmet kínáló munkahelyek, ha nem lesz értelme itt vállalkozni, ha a szülők nem látják értelmét helyi iskolába járatni a gyermekeiket és nem alakul ki egy olyan polgári közeg, amelyben a művelt emberek közösséget találnak az ünnepekhez és a méltó hétköznapokhoz is, akkor kiürül a vidék, és tényleg csak idősek, betegek, képzetlen munkanélküliek maradnak itthon.

És ha nem sikerül cigány honfitársainkat képezni, ha nem tudunk méltó munkát és célokat adni nekik, ha a roma társadalom nem tud kinevelni egy erős és nagy létszámú értelmiségi elitet, akkor bizony belőlük kerül ki ennek a jövőtlen tömegnek a döntő többsége.

Hogy ilyen jövő vár-e ránk, az most dől el, amikor a következő időszak céljait tervezzük.

A BOCS Program keretében rengeteg jószándékú, tehetséges, tenni akaró és tenni tudó emberrel találkoztunk. A kérdés számunkra már nem úgy vetődik fel, képesek-e az itteniek egy virágzó vidéket teremteni. Mert tudjuk, hogy képesek. A kérdés úgy vetődik fel, képesek-e egymásra találni, és a közös célokért együtt dolgozni.

A közös célok és tennivalók meghatározásához most közös gondolkodást kezdünk: a következő hetekben a térségünk "írástudói": művészek, tudósok, politikusok, vállalkozók; fiatalok és idősek, helyben élők és elköltözöttek gondolatait közüljük arról, milyen Cserehátot képzelnek el 2020-ban, és mit kellene ahhoz tennünk, hogy a képzelet valósággá váljon.

Fotó: Laki-Lukács Boldizsár

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szegénység 2020 cigányság elvándorlás elszármazottak

A bejegyzés trackback címe:

https://bodvavolgy-cserehat.blog.hu/api/trackback/id/tr557110121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása